Važno je znati! Štetni sastojci u make-up proizvodima – 1. dio.

05.01.2018

Siječanj je često vrijeme kada donosimo neke nove, zdravije odluke. Mnogi  su čak ustrajni u provođenju plana da će se zdravije hraniti, koristiti organsku kozmetiku za njegu tijela, redovito ići na preglede i slično. Sve to je dobar put do očuvanja zdravlja, no žene često u tim zdravim odlukama i izborima zaboravljaju na štetne sastojke u make-up proizvodima. Svakodnevno nanose puder, rumenilo, maskaru, ruž i ostale proizvode dekorativne kozmetike te se ne obaziru na njihov sastav.

Uostalom, zamjena šminke koju koriste s nekim prirodnijim verzijama može se činiti kao jedan od težih koraka. Ako posjedujete maskaru koja na vašim trepavicama stvara wow efekt, ruž za usne koji oduzima dah i puder koji čini vašu kožu predivnom, zašto bi se toga odrekli. Smatramo kako je zdravlje dovoljno dobar razlog te vas stoga želimo informirati o potencijalno štetnim sastojcima u make-up proizvodima.

Naime, kozmetičke tvrtke bi same trebale provoditi procjenu sigurnosti svojih proizvoda. No, štetni sastojci se mogu vrlo lako maskirati pod zbunjujućim ili obmanjujućim nazivima u sastavu. Tako su primjerice često ‘mirisi’ navedeni kao sastojak nekog make-up proizvod, no iz toga ne možemo znati njihov kemijski sastav, ulogu pa ni potencijalni rizik za kožu.

Stoga, ako je šminkanje važan dio vaše svakodnevne rutine, vrijeme je da dobro razmislite o tome što stavljate na kožu. Vaše pore će tijekom dana apsorbirati sve što ste stavili na kožu i to se nikako ne može spriječiti. Baš kao što ćete kroz usta u organizam unijeti dio ruž, tako će i kroz pore dio pudera ući u vaš organizam.  Zato vam donosimo prvi dio pregleda toksičnih kemikalija u velikom dijelu make-up proizvoda.

1. Naftni derivati

Mnogi su naftni derivati kancerogeni, a tu spadaju petrolatum i njegovi derivati (vazelin, petrolej, parafin) i mineralno ulje. Često se nalaze u kremama, voskovima za depilaciju, u zaštitnim kremama i kremama za njegu dječje kože, ali i u make-up proizvodima poput tekućih pudera. Njihova uloga je kremu ili puder učiniti mazivim, omekšavaju kožu i čine je baršunastom te za proizvođača nisu skupi.

Neki sastojci iz klasičnih parfema, posebice mirisi, dobivaju se od tvari na bazi petroleja i najjači su kontaktni alergeni. Toksično djeluju na kožu, dišni, živčani i reproduktivni sustav. Istraživanja su pokazala da i najskuplji proizvodi poznatih marki sadrže štetne sastojke naftnih derivata koji imaju kancerogeno djelovanje.

2. Ftalati

To su naftni derivati koji se klasificiraju kao esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. Riječ je o kemikalijama  koje mogu ometati endokrini sustav, koji je ključan za proizvodnju hormona. Takva smetnja može dovesti do razvojnih, reproduktivnih i neuroloških oštećenja. Štetni učinci ftalata povezani su s njihovom sposobnošću imitiranja ljudskih hormona. Ftalati ulaze u krvotok i oponašaju ženski hormon estrogen remeteći hormonalnu ravnotežu.

Studija Sveučilišta Maryland je pokazala da izloženost ftalatima može uzrokovati reproduktivne abnormalnosti i smanjenu proizvodnju testosterona kod muškaraca, kao i smanjenu mušku plodnost. Druge studije pokazuju da pospješuju ulazak u menopauzu. Žene koje su u krvi imale višu koncentraciju opasnih ftalata ušle su u menopauzu dvije do tri godine prije drugih. Također, povezuju se s povećanim rizikom od raka dojke, dijabetesa, pretilosti i neplodnosti.

Za što se koriste? Koristi se za plastificiranje proizvoda, što ih čini fleksibilnijim ili bolje sposobnim održati miris i boju proizvoda. To znači da se nalaze u velikom broju proizvoda. Od dezodoransa, lakova za nokte do mirisnih balzama za usne.

3. Parabeni

Parabeni se u dekorativnoj kozmetici koriste kao konzervansi i sprječavaju nastanak bakterija i gljivica. Međutim, problem jest u tome što baš kao i ftalati oponašaju estrogen i pospješuju rast tumornih stanica tako što mijenjaju gene. Parabeni su otkriveni u ljudskom tkivu raka dojke. Oni također utječu na reprodukciju, živčani sustav i imunološki sustav .

Posebnu pažnju treba obratiti na parabene poput metil parabena, etil parabena i izobutil parabena koji se apsorbiraju direktno u krvotok, a nalaze se u dezodoransima, hidratantnim kremama i preparativnoj kozmetici.

4. Olovo

Znamo da je olovo štetno za naše zdravlje. No, zašto se još uvijek pojavljuje u dekorativnoj kozmetici, naročito ruževima za usne i zašto često nismo upoznati s time. Naime, proizvođači ne moraju na etiketu staviti napomenu da proizvod može sadržavati štetne toksine jer su opasne tvari u kozmetici dopuštene u tragovima, odnosno ako su u kozmetiku dospjele zbog ambalaže. Stoga bez učestalih analiza teško znati koliko je olovo zastupljeno u kozmetici.

Olovo je metal koji se može apsorbirati preko kože. No, najopasniji je kada se unosi izravno u organizam, odnosno kad se nalazi u hrani i ružu za usne. Olovo je dokazani neurotoksin povezan s pobačajem, smanjenom plodnost i kasnijem početku puberteta kod žena.

Istraživanje provedeno u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u kojem je tijekom višemjesečne analize 114 proizvoda, uključujući ruževe za usne, sjenila za oči, olovke za usne, pudere i maskare, otkrilo je da se u čak 36 uzoraka nalazi nedopuštena količina olova. Zbog zaštite tajnosti podataka nije objavljeno o kojim je proizvodima riječ, no svi testirani proizvodi mogu se naći na policama hrvatskih trgovina. Iz Štampara su nakon objave rezultata testiranja 2015. naveli kako je količina olova u ruževima zanemariva, ali da je problem to što nije definirana maksimalno dopuštena gornja granica neizbježne nečistoće kozmetičkog proizvoda olovom.

5. Formaldehid

Opasan i kancerogen formaldehid štiti od bakterija i ima ulogu antiseptika u proizvodima za njegu i dekorativnoj kozmetici. Pojavljuje se i pod drugim imenima, a većina ih u sebi sadrži riječ ‘form’, a kao što su formalin, lysoform i formalit. Riječ je o spoju koji nadražuje dišne puteve, a Europska unija  propisuje da konzervansi koji oslobađaju formaldehid u kozmetici moraju biti označeni kao takvi ako prelaze 0,05%. Osim što može pogodovati nastanku astme, odgovoran je i za alergijske reakcije na koži, vrtoglavicu, glavobolju i probleme s očima.

S druge strane, nije uvijek naveden u sastavu jer ga druge kemikalije, kao što je imidazolidinil urea, uobičajeni konzervans u šamponima, na određenim temperaturama mogu oslobađati kao nusproizvod. Quaternium-15 je jedan od najčešćih sastojaka koji otpušta formaldehid, a koristi se u maskarama, tuševima za oči i sjenilima. Osim što potencijalno uzrokuje rak, ovaj sastojak može uzrokovati osjetljivost i iritaciju kože.

 

Ako smatrate ovaj tekst informativnim i korisnim, podijelite ga s prijateljicama, sestrama, majkama i kćerima.  Uskoro ćemo vas informirati i o drugim štetnim sastojcima u make-up proizvodima.