Krema za zaštitu od sunca koja se ne upija u kožu i bez štetnih sastojaka

28.06.2018

Ljeto je tu, a to podrazumijeva i češće izlaganje jakim sunčevim zrakama. Bez obzira sunčate li se na plaži, planinarite ili šećete gradom, kožu je potrebno zaštititi od štetnih UV zraka kako bi spriječili kožne probleme poput opeklina, hiperpigmentaciju i tamne mrlje, prijevremeno starenje kože te druge ozbiljnija stanja. To sve je već uglavnom jasno, no većina ne zna da kada govorimo o kremama postoji nekoliko oblika zaštite.

 

Svima je dobro poznata klasična zaštita od sunca koja uključuje kreme za sunce koje sadrže kemijske sastojke koji upijaju štetno zračenje. No, rijetko tko je čuo za mineralnu zaštitu, a riječ je o kremama koje ne sadrže emulgatore, konzervanse i druge kemijske sastojke već uz pomoć cinkovog oksida stvaraju zaštitni sloj na koži. Takva je i Pandhy’s SunDuo, a kako bi što bolje razumjeli njene prednosti u nastavku pročitajte koje su glavne razlike klasične i mineralne zaštite te kako SunDuo zapravo štiti kožu.

prirodna zaštita od sunca

Dvije vrste zaštite od sunca

Kao što je već navedeno klasične kreme za sunčanje u sebi sadrže kemijske sastojke koji upijaju štetno zračenje i potom ga raspršuju. Mineralna zaštita od sunca odnosi se na kreme koje u sebi sadržavaju sastojke poput titanijevog dioksida i cinkovog oksida koji stvaraju sloj na koži kroz koji zrake ne mogu proći. Klasičnu zaštitu od sunca potrebno je nanijeti pola sata prije izlaganja suncu, dok kreme za sunčanje s mineralnom zaštitom djeluju odmah po nanošenju.

 

Što je cinkov oksid

Cinkov oksid izrađen je od cinka, elementa koji se nalazi u prirodi i koji se danas koristi u mnogim proizvodima. Baš kao i drugi metali, uključujući željezo ili elektrolite poput magnezija, on može nositi određeni električni naboj koji mu daje posebnu ulogu u organizmu. Zbog toga cink ima pozitivan utjecaj na mnoge dijelove organizma, uključujući imunološki sustav, probavni sustav, mozak i kožu – gdje se koristi kao vrsta važnog ‘građevinskog bloka’ za sintezu proteina, stvaranje enzima i metaboličke procese. Dok se sam cink može naći u prirodi, cinkov oksid nastaje kad se cink kemijski zagrije i kombinira s molekulama kisika. Tako nastaje bijeli, kristaliziran prah koji može na površini kože osigurati zaštitni sloj.

Od 2008. godine znanstvenici su uspjeli stvorili čestice cinkovog oksida nano-veličine, što je rezultiralo revolucijom u zaštiti kože od sunca te njezi kože. Napredna formula cinkovog oksida sada je omogućila primjenu na kožu bez ostavljanja debelog bijelog sloja, što je omogućilo kreiranje prirodnih proizvoda za zaštitu od sunca.

 

Cinkov oksid ima sljedeće koristi

 

 • Smanjuje upale kože povezane s osipom, alergijom ili iritacijama (uključujući osip od pelene)Štiti od sunca te sprečava opekline
 • Osigurava zaštitu od karcinoma kože / neoplazije (karcinom bazalnih stanica)
 • Poboljšava zacjeljivanja rana i sprečava bakterijskih infekcija
 • Pomaže u oporavku oštećenih tkiva
 • Omogućuje liječenje akni
 • Održava vlažnost kože
 • Reducira perut
 • Pomaže pri uklanjanju bradavica
 • Ublažava upalne dermatoze (uključujući rosaceu)
 • Prevenira starenje kože
 • Poboljšava sintezu kolagena i stvaranje novih vezivnog tkiva

 

 

Cinkov oksid osigurava ‘fizičku barijeru’, a zbog te sposobnosti raspršivanja barem mala količina cinkovog oksida obično se dodaje većini komercijalnih, kemijskih krema za sunčanje.  Cinkov oksid je pogodan za zaštitu od ultraljubičastih zraka širokog spektra (UVA / UVB), što nije uvijek slučaj s kemijskim kremama za sunčanje koje samo blokiraju jednu vrstu UV svjetla. U prošlosti su kreme za zaštitu od sunca s cinkovim oksidom imale lošu reputaciju zbog vidljivih bijelih pruga koje bi ostavljale na koži. Međutim, posljednjih godina znanost je napredovala pa su kreirane mikrofine formulacije cinkovog oksida koje više ne ostavljaju tragove na koži.

UV zrake, SPF faktor, krema za sunčanje

Što predstavlja SPF faktor

SPF je zaštitni faktor kreme za sunčanje i klasificiran je s obzirom na količinu zračenja koju može upiti i raspršiti. SPF faktor može se izračunati kao usporedbu koliko dugo možete na suncu ostati s kremom u odnosu na vrijeme provedeno na suncu bez zaštitne kreme. Ukratko, ako biste nakon 10 min nakon izlaganja suncu bez kreme pocrvenili, uporabom faktora 10, rizik od crvenjenja odgađa se na 100 min. Važno je naglasiti da je kreme za sunčanje potrebno nanositi svaka 2 sata i to u količini 2 mg kreme po kvadratnom centimetru kože. Tako ćete biti sigurni da ste dobro zaštićeni od sunca.

Velika prednost Pandhy’s SunDuo kreme je ta što ima poseban dozator koji se može namjestiti na 5, 10, 15 ili 20 te tako samostalno možete odrediti koji SPF faktor ćete nanijeti. Isto tako, važno je napomenuti da je bez obzira na odgovorajuću zaštiti potrebno izbjegavati sunce kada je ono najjače i kada je UV indeks 8 ili veći.