Sunčeve pjege na licu – kako nastaju i mogu li se izbijeliti?

24.10.2023

Flekice od sunca, sunčeve pjege, staračke ili jetrene pjege…. To su sve nazivi za male smeđe, ravne mrlje na koži, a koje se najčešće javljaju na licu, vratu i rukama – osobito gornjoj strani šake.

 

Dermatolozi sunčeve pjege službeno zovu solarni lentigo. Dakle, nemaju veze s jetrom, ali imaju veze sa suncem, a i sa starenjem.

Kako nastaju sunčeve ili staračke pjege?

Naša koža sadržava melanin, pigment koji određuje boju naše kože, kose i zjenice oka. Kada je izložena suncu, točnije UV svjetlu, koža proizvodi više melanina u pokušaju da popravi oštećenje. Dolazi do povećanje melanina te naša koža postaje tamnija i to je razlog zašto se s ljetovanja vraćamo preplanuli.

 

Ukratko rečeno, melanin je način na koji tijelo štiti kožu od oštećenja. Kada se melanin proizvodi u većim koncentracijama nastaju sunčeve pjege. Sunčeve pjege ili hiperpigmentacije se najčešće stvaraju na licu i rukama jer su ti dijelovi tijela najviše izloženi jakom UV svjetlu.

 

serum za lice, kiseline u kozmetici, njega lica, AHA SERUM

 

Kako prepoznati sunčeve pjege i u kojoj dobi se pojavljuju?

Već smo spomenuli da su sunčeve pjege ravne (nisu udubljene ili izbočene) te mogu biti u nekoliko nijansi smeđe boje, ovisno o boji puti. Na početku mogu biti malo veće od pjegica te se s vremenom mogu povećati nekoliko milimetara.

 

Mogu se pojaviti kod osoba oba spola, a češće se javljaju kod osoba svjetlije puti. Nazivaju se i staračke pjege jer kako starimo i naša je koža dugotrajnije izložena suncu bez UV zaštite, veći je utjecaj melanina na stvaranje hiperpigmentacija.Većina ljudi počinje ih dobivati oko 40. godine, ali neki i ranije. To opet ovisi o vrsti posla kojom se osoba bavi, načinu života, podneblju i sl.

 

pjege od sunca, sunčeve pjege, hiperpigmentacija, staračke pjege

 

Kako izbjeliti sunčeve pjege ili smanjiti hiperpigmentacije?

U liječenju bilo kakve hiperpigmentacije na koži je važno ograničiti izloženost kože Sunčevom zračenju i pravilno koristiti zaštitu od istog i to tako da steknete naviku svakodnevnog nošenja kreme za lice sa SPF-om, čak i u oblačnim hladnim danima, preko ili umjesto uobičajene hidratantne kreme.

 

Postoji nekoliko opcija za smanjenje sunčevih pjega. Tu su prije svega važni sastojci iz prirode koji pomažu u obnovi kože i izbjeljivanju pjega. Za posvjetljenje hiperpigmentacijskih mrlja na koži najčešće se koriste tonici, kreme i serumi s kiselinama (glikolna, ferulična, salicilna, mliječna) i dr.

 

Mi ćemo vam ovog puta predstaviti jedan vrlo aktivan tonik i kremu za svakodnevni njegu.

 

ACV tonik je multifunkcionalni tonik obogaćen biljnim ekstraktima i pomaže izbijeliti pigmentne mrlje na koži. Bogat je jabučnom kiselinom koja dubinski uklanja nečistoće i višak sebuma te djeluje kao prirodni antioksidans. Djeluje kao blagi kemijski piling te potiče obnavljanje stanica, skuplja pore te stavlja kožni mikrobiom u balansu te mu daje optimalan PH. Osim što izbjeljuje flekice, odlično smiruje i dezinficira kožu jer sadrži lavandu, ružu, timijan i kadulju.

 

Lily krema u svom sastavu pak ima mliječnu kiselinu. Koristi se kao dnevna hidratantna krema za lice, ali se može koristiti i kao krema za lice i tijelo za dubinsku hidrataciju. Djeluje na ubrzanu regeneraciju i hidrataciju kože, ublažava bore i ožiljke, rješava probleme grube kože i odlično izbjeljuje pigmentacije. Lily krema ujedno zbog glicerina i mliječne kiseline divno omekšava kožu služi i kao tonik te odlična priprema za mikrodermoabraziju.

 

Osmislili smo ograničen paket, u kojem uz kupnju ACV tonika i Lily kreme, poklanjamo Sigma line pjenu i kozmetičku torbicu. 
Paket za izbjeljivanje pjega od sunca i smanjenje borica sadrži:

 

  • 1 ACV tonik 100 ml
  • 1 Lily krema 150 ml
  • 1 Signa line pjena 160 ml GRATIS
    + na POKLON mala kozmetička torbica

Cijena paketa je 45 EUR / 339 kn, a UŠTEDA JE 25 EUR/188 kn + poklon torbica

 

Kako je ACV tonik i Lily kremu odlično kombinirati za kućnu njegu nakon mikrodermoabrazije u salonu, imamo za vas još jednu akciju. Samo do 1.12. u kozmetičkom spa salonu Palmaris, uz plaćena 4 tretmana mikrodermoabrazije na POKLON je cijeli paket (ACV tonik, Lily krema, Sigma line pjena i kozmetička torbica)

 

Narudžba putem maila palmaris@zg.t-com-hr, porukom na Facebooku ili Instagramu te u Kozmetičkom salonu Palmaris –  Trg Senjskih uskoka 7/7, Novi Zagreb, telefon: 01 6528 618