3 ključne razlike između prirodne i organske kozmetike

14.11.2019

Naša koža apsorbira, odnosno prenosi u naš organizam i do 60 posto onoga što nanosimo na nju. Ako ste se i vi zapitali koliko kozmetika koju koristite utječe na vaše zdravlje te koliko je ona dobra za vas, vjerojatno se i pitate što je točno prirodna, a što organska kozmetike. Smije li prirodna kozmetika imati umjetne mirise ili ne i što je s mirisima u organskoj kozmetici samo su neka od pitanja. Otkrivamo vam najvažnije razlike između prirodne i organske kozmetike.

 

Organska kozmetika ima strožu definiciju od prirodne kozmetike

 

U većini zemalja upotreba izraza prirodno nije previše regulirana. U osnovi, moguće je za gotovo svaki proizvod tvrditi da je prirodan ako sadrži barem jedan prirodan sastojak. Kozmetički proizvod pak može sadržavati prirodne sastojke koji su prerađeni pa čak i i potencijalno štetni.

 

Međutim, na tržištu stvarno postoje sjajni proizvodi prirodne kozmetike. Važno je znati prepoznati sastojke koji su navedeni u sastavu na etiketi. Sastojci su navedeni od najvećeg postotka po sastavu do najnižeg. Ako ne razumijete skraćenice i stručne nazive sastojaka u samom popisu i znanstvena imena sastojaka, potražite ima li proizvod certifikate za prirodnu kozmetiku ili koristite aplikaciju koja će vam očitati sastav s pakiranja.

 

Za razliku od prirodne kozmetike, organska kozmetika mora imati certifikate i strože je definirana. Primjerice, Pandhy’s proizvodi nisu testirani na životinjama te u sebi ne sadrže parabene, mineralna ulja, gluten, konzervanse te umjetne boje, mirise i parfeme. Većina proizvoda je organska te kao takva posjeduje Eco, Bio I NA TRUE Certificate, koji garantiraju sigurnost i kvalitetu Pandhy’s proizvoda.

 

Različiti certifikati za prirodnu i organsku kozmetiku

 

Ako se pitate koje su razlike između certifikata, riječ je o različitim postocima prirodnih ili organskih sastojaka potrebnih za ispunjavanje kriterija certifikacije. Za dobivanje certifikata proizvod ne mora biti 100% napravljen od organskih ili prirodnih sastojaka. Na primjer, većina njih zahtijeva da 95% sastojaka mora biti prirodnog ili organskog podrijetla. Oni stroži certifikati za organsku kozmetiku također zahtijevaju i da preostalih 5% čine čisti prirodni sastojci  Često prirodni i organski certifikati zahtijevaju da se proizvodi ne testiraju na životinjama. Također ne smiju sadržavati genetski modificirane sastojke, štetne kemikalije, parabene i ftalate, niti sintetičke boje i mirise.

 

Uz to, uvijek je dobro provjeriti omjer prirodnih i organskih sastojaka. Na primjer, na etiketi se može pročitati da je 15% sastojaka iz organskog uzgoja, a 95% prirodnog podrijetla. To 15% zvuči kao mala količina, zar ne? Pa, većina proizvoda za njegu kože je na bazi vode i ona kao takva ne može biti certificirana kao organska. Prirodna je, ali ne i organska. Neki proizvodi mogu sadržavati  sastojke iz prirode koji su čisti i prirodni, ali budući da nisu organski uzgojeni, ne mogu biti certificirani kao organski. Vjerujete li i vi certificiranim prirodnim i organskim kozmetičkim proizvodima?

 

Podrijetlo sastojaka u prirodnim i organskim proizvodima

 

Certificirani organski sastojci potječu iz organskog uzgoja, što znači da nisu upotrebljavani pesticidi ili gnojiva, a u poljoprivredi je važna cjelokupna zaštita okoliša.

 

Što je s prirodnim sastojcima? Najčešći prirodni sastojak proizvoda za njegu kože je voda (aqua). Ostali prirodni sastojci uključuju sol, glinu, divlje botaničke bilje, bobice i bilje koje nisu organski uzgajane. Možda su najčišće i najprirodnije, ali ako se ne dobivaju iz certificirane organske proizvodnje, ne mogu ih se nazvati organskim. Kad birate proizvod za njegu kože, tražim one s najvišim postotkom prirodnih sastojaka. Ako proizvod još k tome ima organske sastojke, to je dodatni plus.

 

Prirodni sastojci su i životinjski sastojci poput pčelinjeg voska i meda. U slučaju da želite izbjeći sastojke životinjskog podrijetla, također trebate provjeriti je li proizvod veganski.

 

Nažalost, nije neuobičajeno da masovni proizvod za njegu kože sadrži malu količinu aloe vere te zelenu sintetičku boju, a proizvod ipa može biti označen kao “aloe vera losion”. U stvarnosti često sadrži tako malu količinu sastojaka da ni na koji način ne koristi koži. U međuvremenu, potrošač smatra da je to koristan i čak prirodan proizvod iako je uglavnom riječ o sintetičkim sastojcima. Prava organska kozmetika u svom sastavu ne smije imati umjetne mirise i boje pa često nema ugodan miris te privlačnu boju, ali je zato zdrava za vas i vašu kožu.