5 najvažnijih stvari u njezi kože lica u 50-ima

25.05.2020

Kad je riječ o njezi kože u 50-ima, važno je prilagoditi svoju rutinu i uzeti u obzir promjene na koži koje se javljaju velikim dijelom zbog djelovanje hormona. Ako ste se dovoljno brinuli o svojoj koži i njezi lica u 30-ima i 40-ima, nećete morati u potpunosti mijenjati način njege, ali bit će dobro da u svoju rutinu uvedete neke novosti koje će vam pomoći da zadržite glatkiji i blistaviji izgled kože.

Pročitajte više o rutini njege kože u 40-ima

Što se događa s kožom u 50-ima

Glavni problem je gubitak elastičnosti kože uzrokovan gubitkom kolagena, povezan s hormonima. Također, hiperpigmentacija i rozaceja su vrlo česte pojave u ovoj dobnoj skupini. Ulaskom u menopauzu, koža puno lakše postaje suha i češće dolazi do iritacija. Estrogen pomaže u zadržavanju vlažnosti kože pa kada nivo estrogena padne, smanjuje se i sposobnost kože da zadrži vodu. U tom slučaju je potrebno pojačati hidrataciju kože. Međutim, iznimka je ako je rozaceja prisutna jer tada moramo biti oprezni s proizvodima za njegu kože.

 

Kako hidratizirati kožu u 50-ima

Ako do sada niste, ulaskom u 50-te obavezno koristite hidratantne proizvode ujutro i navečer nakon čišćenja lica. Izaberite odgovarajući serum ga prije ispod hidratantne kreme. To će potaknuti kožu da lakše upije koncentrirane hranjive tvari u serumu. Upravo je jača koncentracija aktivnih sastojaka ono po čemu se razlikuju krema za lice i serum – serum ih sadrži puno više od kreme za lice, tekstura je laganija jer su molekuli aktivnih supstanci manje veličine u odnosu na one u kremama kako bi mogli što dublje prodrti u kožu. Drugim riječima, serum djeluje na kožu puno jače nego obična krema.

Vrlo učinkoviti su serumi s AHA kiselinama (alfa hidroksi kiseline) jer pomažu da se koža riješi odumrlih stanica i time potiču obnovu kože. Njihova primjena na zreloj koži može pomoći u prevenciji starenja, smanjiti pojavu hiperpigmentacijskih mrlja i ostalih kožnih nepravilnosti.

 

Važnost pilinga za njegu kože u 50-ima

Kod većine žena u pedesetima koža lica gubio dio nekadašnjeg sjaja te postaje sve tanja, a prisutan je i nedostatak elasticiteta. Nažalost, s godinama većina žena zanemaruje važnost pilinga, a koji je jako važan za otklanjanje odumrlih stanica kože što vodi do revitalizacije i posvjetljivanja kože. Piling dva puta tjedno osim što će pomoći u uklanjanju nečistoća i odumrlih stanica s kože potaknut će cirkulaciju, koja usporava kako starimo, te olakšati prijenos kisik i hranjivih sastojka na površini kože radi sjajnijeg izgleda.

Piling masne kože lica će dubinski pročistiti kožu, regulirati lučenje sebuma i spriječiti nastanak upalnih procesa. Kod suhe i osjetljive kože je važno napraviti nježniji piling, a koji će ujedno smiriti crvenilo, hidratizirati i regulirati suhoću.

 

Područje oko očiju prvo pokazuje znakove starenja i učinke stresa

I u mlađim danima se nakon nekoliko napornih dana ili noći može primijetiti promjena na području oko očiju. Što smo stariji, tanke crte i tamni krugovi ispod i oko očiju mogu biti sve naglašeniji i nažalost trajniji. No, odgovarajuća njega i tu može biti od pomoći. Aktivni sastojci, oni koji prodiru dubinski u kožu te je umiruju i hidratiziraju su pravi izbor za ovo najosjetljivije područje na licu. Odličnim se pokazala hijaluronska kiselina.

Vrlo važna je sposobnost hijaluronske kiseline da veže vlagu na sebe i time održava kožu hidratiziranom i mladolikom. U mladosti naša koža ima visoke razine hijaluronske kiseline, a starenjem dolazi do njenog gubitka. Osim prirodnog procesa starenja, na gubitak hijalurona utječu loša prehrana, pušenje, stres i drugi faktori. Za hidrataciju kože idealna je biljni hijaluron. Primjerice, Pandhy’s Multi Mol Hya Gel vlaži sve slojeve kože zbog tri vrste biljnog hijalurona koje su različitih veličina molekula. Sadrži i novu vrstu biljnog hijalurona Crosspolymer koji postupno otpušta hijaluronsku kiselinu kroz cijeli dan.

 

SPF zaštita kože u 50-ima

 

Kada govorimo o njezi kože lica u 50-ima, bez obzira sunčate li se na plaži ili ste općenito provodite vrijeme vani na suncu, jako je važno zaštiti kožu od štetnog sunčevog zračenja te svaki dan dan nanijeti odgovarajuću kremu za lice ili puder sa SPF faktorom. Ako već imate pigmentacijske i tamne mrlje te bore i ljuskanje, izlaganjem suncu se pojavača njihova pojava. Svakodnevno bi trebale koristiti kremu s faktorom 5, 10, 15 ili 20, a tijekom sunčanih ljetnih mjeseci trebali biste koristiti SPF 50 kako biste se zaštitili od jakih sunčevih UVA i UVB zraka.

Osim dnevne kreme koja ima zaštitu od UVA I UVB zraka, mineralni puder može omogućiti fizičku zaštitu od štetnih zraka. Drugim riječima ne prodire u kožu. Mineralni puder Pandhy’s štiti lice od širokog spektra UVA i UVB zraka. Ne sadrži bojila i bismuth oxychloride – toksične sastojke koje puderi obično imaju u svom sastavu, već se pigment dobiva isključivo iz usitnjenih minerala mica, cink oksid i željezni oksid koji su prirodni i sastavni dio zemljine površine. Ti minerali djeluju kao prirodna zaštita od sunca, a ne zatvaraju pore pa koža slobodno diše.