Čemu zapravo služi tonik za lice i zašto ga je poželjno koristiti?

13.11.2017

Iako mnoge žene smatraju tonik za lice nevažnim kozmetičkim proizvodom, njegova namjena je vrlo specifična te je zbog toga važan za ljepotu našeg lica. Osim što uklanja nečistoće s kože, pomaže izjednačiti boju tena, smanjuje pore, hidratizira kožu, te poboljšava njen cjelokupni izgled.

Prednosti korištenja tonika za lice

Tonik mnoge žene poistovjećuju s djelovanjem različitih čistača, enzima i pilinga, no tonik za lice je zapravo vodena otopina koja se nanosi na lice iz više razloga:

–           hidratacija – vlaži kožu i sprečava njezino isušivanje, pogotovo u suhim, zimskim mjesecima – u vrijeme                   grijanja u zatvorenim prostorima

–           uklanja vodeni kamenac koji ostaje nakon umivanja (a koji isušuje kožu), te vraća koži prirodnu pH vrijednost

–           uklanja ostatke šminke, ali i drugih kozmetičkih preparata za skidanje šminke

–           djeluje antibakterijski i protuupalno te je stoga pogodan za kožu sklonu iritacijama, upalama i alergijama

–           može se koristiti kao vlažna podloga prije nanošenje krema, seruma i ostalih preparata za hidrataciju kože

Kako se primjenjuje?

Za početak treba naglasiti kako tonik za lice ne služi isključivo kao sredstvo za odstranjivanje šminke i nečistoća s lica, tu funkciju prvenstveno imaju mlijeko za čišćenje, gelovi i pjene za umivanje i micelarna voda za čišćenje lica. Tonik se nanosi tek nakon što se lice prvo očisti mlijekom za čišćenje ili nekim drugim kozmetičkim preparatom. Nakon nanošenja tonika slijedi hidratantna krema.

 

Zašto je važno nanijeti tonik?

Ako smo skinuli šminku, na licu ostaju sredstva kojim smo skidali make-up i vrlo često sitne čestice maskare i pudera koji nisu vidljivi golim okom. Stoga se dodatno možemo umiti vodom i pjenom, no tada će na našem licu ostati kamenac koji će poremetiti prirodnu pH kože lica te će koža lica biti suha. Tu nastupa učinak tonika. Komadićem vate ili blazinicom ga trebamo nanijeti na lice kako bismo u postupnosti očistili kožu, zatvorili pore i lice pripremili za hidratantnu kremu.

Koji tonik za lice odabrati?

Na tržištu se nalazi veliki broj tonika za lice, a ulaskom u drogeriju ili parfumeriju teško se odlučiti koji kupiti. Kao i kod ostalih kozmetičkih preparata, važno je birati one koji sadrže prirodne sastojke i najviše odgovaraju vašem tipu kože.

Za njegu suhe,  osjetljive i zrele kože preporučuje se Pandhy’s Ružin tonik. Osim što je odlična kompresa kod otečenih kapaka,  on osvježava, vlaži i umiruje kože lica. Ujedno se može koristiti kao ampula za miješanje sa svim losionima i kremama te za fiksiranje i osvježavanje make upa.

 

Kod masne i mješovite kože, najbolji izbor je Pandhy’s Lavandin tonik jer dezinficira, ali i vlaži te smiruje kožu.  Primjenjuje se samostalno za tonifikaciju u tretmanima lica za masnu kožu, a također se može koristiti kao ampula za miješanje sa svim losionima i kremama te za fiksiranje i osvježavanje make upa.