Kreme za lice i kako odabrati najbolju prema potrebama vaše kože

23.02.2021

Kreme za lice su jedan od najvažnijih proizvoda za njegu. Koža lica je tijekom dana najviše izložena vanjskim utjecajima i ujedno je od područja koje prvo pokazuje rane znakove starenja. Zato je vrlo važno odabrati pravu kremu za lice, na temelju onoga što vaša koža treba i zahtjeva. Uz hidrataciju, važna uloga kreme za lice je zaštita od UV zraka.

Kreme za lice prema tipu kože

Za početak je najvažnije da odredite koji je tip vaše kože. Suha koža zahtijeva drugačije sastojke nego krema za masnu, kao i osjetljivu koža. Često je teško odrediti pravi tip kože jer primjerice suha koža suha na T-zoni može biti masna i sklona aknama. S duge strane, postoje osobe kojima je koža masna, a opet se peruta te je na jednom dijeli lica djelomično suho. Kako najuspješnije odrediti tip kože, slijedi u nastavku.

 

Kako odrediti tip kože

Prvi način je da temeljito očistite lice blagim sredstvom za čišćenje i nježno ga osušite. Ostavite kožu lica čistom, nemojte nanositi nikakve dodatne hidratantne kreme, serume ili tretmane. Nakon 30 minuta pregledajte obraze, bradu, nos i čelo kako biste vidjeli ima li sjaja. Nakon još 30 minuta procijenite osjećate li da vam je koža suha i pomalo zateže, pogotovo ako se s nasmiješite ili napravite bilo koji drugi izraz lica. Ako vam se koža čini zategnutom, vjerojatno je suha. Ako se na nos i čelu vidi sjaj, vaša je koža vjerojatno normalna /mještovita. Ako na obrazima, ali ne i na čelu i nosu, imate primjećujete sjaj, najvjerojatnije imate masnu kožu.

 

Druga metoda je puno brža i često se njome bolje utvrđuje razlika između masne i suhe kože. Lagano tapkajte visokoupijajući papir ili papirnate trake za depilaciju po različitim dijelovima lica. Nakon toga okrenite list prema svjetlu kako biste utvrdili koliko je ulja tj. masnoće vidljivo. Ako je papir suh ili vrlo malo vlažan, najvjerojatnije imate suhu kožu. Ako na papiru vidite masni trag s područja čela i nosa, vaša je koža normalna / mješovita. Ako je pak papir gotovo cijeli vlažan tj. ima uljni, vrlo je vjerojatno da imate masnu kožu.

 

 

Možda će te zanimati i ovo: Suha koža lica koja svrbi – koji je uzrok i kako ju njegovati

 

 

Uvijek je dobra ideja posjetiti dermatologa ili profesionalnog kozmetičara ako sami niste sigurni koji je tip vaša koža. Sve to će vam itekako pomoći da razumijete što vam je točno potrebno za njegu lica,  prije nego što uložite u proizvode za kožu koji na kraju ne odgovaraju vašoj koži i neće imati nikakav pozitivan utjecaj.

 

 

Kreme za lice koje sadrže parfem ili alkohol nisu dobar izbor

Lice je najosjetljivije područje i ujedno jedino koje ne možete sakriti odjećom pa je zbog toga itekako važno pažljivo odabrati proizvode za njegu lica. Dva sastojka u kremama za njegu lica koja vam mogu stvoriti više problema s kožom su alkohol i parfem. Parfem koji se dodaje kremi za kožu nema nikakvu posebnu ulogu, osim finog mirisa, a može izazvati iritaciju kože. Kada je riječ o alkoholima, njih treba izbjegavati u kremama za lice, dok su primjerice u vodicama i sličnim proizvodima za kožu manji problem. S time da treba znati da postoje ‘loši’ i ‘dobri’ alkoholi.

 

Loš alkohol se često nalaze u kozmetici za masnu i problematičnu kožu, a cilj im je neutralizirati sebum, odnosno isušuju kožu. Nažalost, koža time postaje nezaštićena i vrlo često izlučuje još više sebuma. Posljedica svega toga su prerano starenje kože kao i to da se takav alkohol nakuplja u organizmu te može uzrokovati alergije i poremećaj hormona. Dobri alkoholi su manje štetni jer se dobivaju iz biljnih izvora, a služe kao konzervans ili za vlaženje kože. Kao takvi se često nalaze u vodicama za lice. Nije ih potrebno izbjegavati, iako kao kod svakog sastojka uvijek je potreban oprez u slučaju osjetljive kože.

 

Kreme za lice s UV zaštitom su važne tijekom cijele godine

Nanošenje kreme sa SPF-om je vrlo važno za prevenciju raka kože i usporavanje procesa starenja. Prema istraživanjima, svakodnevna zaštita od sunca može smanjiti rizik od razvoja nekih vrsta raka kože do 50 posto. Uz to, kreme za lice sa SPF-om pomažu u prevenciji preranog starenja kože uzrokovanog suncem, sprječavajući bore, opuštenost i staračke pjege”.  SPF broj naznačen na kremi za lice je oznaka kojom se obilježava koliko možemo produžiti svoj boravak na suncu bez izlaganja kože oštećenjima poput crvenila i slično. Što je zaštitni faktor viši, njegovo je zaštitno djelovanje od UV zraka veće. Drugim riječima, ako nanesete kremu za lice sa zaštitnim faktorom 20, to znači da možete biti na suncu 20 puta duže nego što biste to mogli bez ikakve zaštite. I nemojte zaboraviti da UV zrake imaju negativno djelovanje i tijekom zimskih mjeseci, samo je tijekom ljeta zbog topline svijest o utjecaju sunca puno veći.

 

Pandhy’s kreme i ostali proizvodi sadrže organske sastojke, a cilj im je postići balans da koža postane i ostane zdrava i lijepa, a da ju pri tome ne opterećujemo sa umjetnim tvarima već da uz pomoć prirodnih sastojaka potaknemo njene vlastite izvore obnavljanja.

 

Od 1. do 15. travnja imamo posebnu ponudu te uz kupnju krema poklanjamo hranjiva prirodna ulja za njegu lica:

 

Uz kupljenu kremu LYLY za dubinsku hidrataciju i hranjenje poklanjamo mini Juvenalis ulje na bazi argana, nara i ylang ylanga.

 

Pandhy’s Lyli krema – za hidrataciju kože i omekšavanje

Uz kupljenu HYDRO BASE kremu poklanjamo mini Nutrissima ulje na bazi klica žitarica i avokada.

 

Pandhy’s Hydro Base krema – za hidrataciju mladenačke kože