Masaža? Može, ali samo s kvalitetnim uljem i maslacem

04.09.2018

Masaža je užitak, trenutak opuštanja, ali prije svega jedan od najstarijih načina liječenja. Pravilnom masažom se djeluje na mišićni, živčani i limfni sustav. Ako govorimo o ručnoj masaži, a ne onoj uz pomoć uređaja, riječ je o fizikalnoj metodi kojom se različitim ručnim pokretima postiže psihofizičko opuštanje, njeguje koža, ali i rehabilitiraju brojni zdravstveni poremećaji. U ovom tekstu, osim što ćemo naglasiti koji su svi učinci masaže, želimo skrenuti pozornost koliko je važno odabrati pravo ulje za masažu. Klijent će biti zadovoljniji ako masažu naplatite 5 ili 10 kuna više, a pri masiranju koristite kvalitetnije ulje.

Učinci masaže

Svaka masaža djeluje na fizičko i psihičko stanje jer stvara osjećaj opuštenosti, smanjuje napetost i bolove u tijelu. Reakcija organizma na masažu je porast temperature na površini kože i u potkožnom tkivu, širenje krvnih žila, veće lučenje histamina i hormona, ubrzana produkcija kolagena, brža razmjena tvari u organizmu. Time se u organizmu popravlja cirkulacija, jača imuni sustav, uklanjaju se toksini i višak tekućine, opušta napetost u mišićima i zglobovima, smanjuju bolovi, učvršćuje i pročišćava koža.

 

Tijekom masaže se u organizmu pojačano luči veća količina endogenih opijata među kojima osobito serotonin tzv. hormon sreće. Naime, stres i napetost, ali i nepravilna prehrana, manjak kretanja mogu rezultirati manjkom serotonina, a što može pridonijeti pojavi umora, tjeskobe, nesanice i još puno toga.

 

Ulja za masažu

Izbor ulja za masažu je jedna od važnijih stvari kod ove vrste tretmana jer osim što omogućuje da ruke lakše kližu tijelom, trebalo bi njegovati kožu. Nažalost, mnogi saloni za masažu koriste ulja lošije kvalitete, a kao što su mineralna ulja koja začepljuju pore. Ona zapravo isušuju kožu, a ne hidratiziraju. Osim toga, sintetička ulja imaju tendenciju začepljivanja pora i ne hrane našu kožu kao što to čine biljna ulja. Različita mineralna, baby ulja te slični sintetički proizvodi imaju prevelike molekule te teško prodiru u kožu pa od masaže tim uljima nema velike koristi s obzirom na to da ostaju na površini kože i ispare. Upravo zbog svoje konzistencije nisu ni dobra za masažu jer stvaraju svojevrsni premaz na koži zbog kojeg ruke prebrzo klize po tijelu, a uz to ostavljaju masni i ljepljivi trag. Nemaju ni ugodan, aromatičan miris. Stoga je za masažu puno bolje koristiti bazna, biljna ulja koja istovremeno njeguju i hrane kožu, a u njih se mogu dodati i eterična ulja jer se u njima lako otapaju.

 

Biljna ulja su pravi izbor

S obzirom na to da ih nanosimo na kožu, a ponekad se njima masira i cijelo tijelo, ulja za masažu moraju biti visoke kvalitete, hladno cijeđena, nerafinirana i bez ikakvih dodataka. Za početak, zašto je jako važno da su hladno prešana, odnosno da nisu toplinski obrađena? Naime, toplinska i kemijska obrada mijenja molekularnu strukturu ulja i povećava količinu slobodnih radikala koje sadrži. Dobro je poznato da osim što slobodni radikali imaju ulogu u nastanku brojnih ozbiljnih oboljenja kože kao sto su psorijaza, melanom, razne vrste dermatitisa, uvelike utječu i na prijevremeno starenje kože: razgradnja kolagena i hijaluronske kiseline, mutacija DNA i posljedično oštećenje sposobnosti obnavljana kože.

 

Hladno prešana biljna ulja pak sadrže vitamine, minerale i masne kiseline zbog čega su izuzetno hranjiva za kožu i efikasna u kozmetici. Ona se mogu upotrebljavati zasebno ili se u njih mogu dodavati i eterična ulja kako bi se pojačao aromatski i ljekoviti učinak, a zato se često nazivaju i bazna ulja. Laganija biljna ulja kao što su bademovo ulje ili ulje iz sjemenki grožđa se mogu koristiti zasebno, ali mogu činiti i veći udio mješavine ulja za masažu. Gušća, bogatija ulja, poput ulja avokada i pšeničnih klica može se dodati baznim uljima u svrhu poboljšanja apsorpcije i bolje hidratacije. Bogata ulja se koriste u manjem omjeru, najviše 20 ili 25 posto, jer će u suprotnom ulje za masažu biti preteško i ljepljivo.

Uje za masažu

Ulje za masažu

 

Odlično ulje za masažu je Pandhy’s Remedy ulje, a riječ je o koncentriranom ulju koje sadrži ulje limuna koje potiče metabolizam stanice i cirkulaciju, ulje komorača za snažnu detoksikaciju i tonus mišića, čempresovo ulje koje stimulira produkciju sebuma i osnažuje tkivo, narančino ulje kao pomoć kod dreniranja limfe te sprječava nakupljanje vode u stanicama te bazno ulje od koštica marelice koje obnavlja hidrolipidni sloj te štiti kožu od vanjskih utjecaja i usporava starenje kože.

 

Losioni i maslaci za masažu

Ako ste mislili kako samo biljna ulja mogu služiti za masažu, prevarili ste se. Kada je riječ o izrazito suhoj ili osjetljivoj koži, pri masaži se posebno preporučuju maslac ili losion. Stoga odgovor na pitanje koristiti li ulje ili maslac te losion za masažu prije svega ovisi o klijentu, njegovoj koži i životnim navikama, a nikako ne o cijeni proizvoda. Primjerice, ako klijent nakon masaže odlazi kući ulje za masažu je dobar izbor, a ako nakon tretmana ide na posao ili čak večeru, losion i maslac su puno bolji izbor. Svaki pravi kozmetičar ili maser će znati zašto je to tako.

 

Maslac je odličan izbor jer se rastapa tek u doticaju s toplinom kože i omogućuje fino klizanje ruku po koži, hraneći je, smanjujući nepravilnosti i razne diskoloracije. Isto kao i losion može se miješati s uljima. Veliki broj salona koristi Pandhy’s Indulgence maslac za masažu i aroma terapiju jer osim što ima opuštajući miris, kožu ostavlja svilenkastom i bez masnog lijepljenja.  Sadrži shea maslac, pčelinji vosak i vrijedna biljna ulja koja duboko hidratiziraju i hrane kožu. Potrebno ga je zagrijati  u zdjelici ili među dlanovima dok se ne otopi te masirati lice i tijelo. Za aroma terapiju se može samo nanijeti ili izmasirati tijelo te zamotati u foliju na 20-40 minuta. S druge strane, Pandhy’ s Ratany losion djeluje protuupalno, istovremeno dubinski hidratizira i stimulira kožu na obnavljanje te ugodno hladi. Sadrži alantoin, ulje koštica grejpa, vitamin E, eterično ulje klementine, maslinovo ulje, ulje bergamota, kokosovo ulje, suncokretovo ulje, saharozu, ureu i Krameriu Triandru. Kao i ostali Pandhy’s proizvodi ne sadrži parabene, parafin, parfeme ni kemijske konzervanse.

 

Maslac za masažu, masaža

Maslac za masažu