Miris kao sastojak u kremama za lice i tijelo – da ili ne?

11.02.2020

Dobro je poznato iz opsežnih istraživanja da je miris, prirodan ili sintetički, problematičan sastojak za sve tipove kože. Prema izvješću WVE (Women’s voice for the Earth) za 2018. godinu više od 1200 kemikalija u mirisima koji se trenutno koriste označeni su kao potencijalno opasne kemikalije ili „kemikalije koje izazivaju zabrinutost“. To uključuje čak sedam kancerogenih te 15 kemikalija zabranjenih za upotrebu u kozmetici u zemljama EU. Poremećaji endokrinog sustava, koji obuhvaća endokrine žlijezde i hormone koje one otpuštaju, mogu biti uzrokovani tim istim kemikalijama iz mirisa jer one imaju štetan učinak i u najmanjim dozama.

 

No, unatoč ovim podacima, mirisne komponente su sve češće dio proizvoda za njegu kože pa čak i krema za lice i tijelo. Mnogi teško prihvaćaju činjenicu da je miris problem za zdravlje pa najbolje da ukratko objasnimo o čemu je riječ.

 

Kako koža reagira na miris

 

Način na koji većina sastojaka prenosi sam miris je putem hlapljivih reakcija. Nažalost, ova prirodna reakcija često izaziva preosjetljivu reakciju na koži. Zapravo, istraživanja su potvrdila da su mirisi u proizvodima za njegu kože jedan od najčešćih uzroka preosjetljivosti i drugih negativnih kožnih reakcija. To vrijedi za sve tipove kože, ne samo za one s osjetljivom ili sklonom crvenilu kožu.

 

Možda ćete sada pomisliti, budući da vaša koža ne pokazuje znakove iritacije ili pogoršanja korištenjem proizvoda koji sadrže mirise, da to ne bi trebao biti problem koji se odnosi na vas. Voljeli bismo da je to istina i ne želimo izazivati preveliku zabrinutost, no cilj nam je upozoriti na štetnost proizvoda koji u svom sastavu imaju mirise. Možda nećete odmah nakon njihova nanošenja vidjeti oštećenja na površini kože, ali mogu se pojaviti iz dana u dan, što kratkoročno uzrokuje manje probleme na vašoj koži i dugoročne, ozbiljnije probleme.

 

Smatrajte da proizvodi za njegu kože s mirisima imaju jednako loš učinak kao i izlaganje suncu bez nanošenja kreme za sunčanje. Istraživanje pokazuje da oštećenja od sunca počinju već u prvoj minuti kada se vaša nezaštićena koža izlaže jakom sunčevom zračenju. Ovo je oštećenje kumulativno i opasno, ali ako na koži nemate opekline od sunca, također nećete osjetiti i vidjeti da se nešto potencijalno loše događa. Sva oštećenja utječu na vaše zdravlje, ali se pojavljuju na površini kože tek godinama kasnije.

 

 

Zašto toliko mnogo proizvoda sadrži miris?

 

Sjajno pitanje, a odgovor je zaista jednostavan i svi ga manje-više znamo: Jer većina ljudi voli kada njihovi proizvodi za njegu kože i njegu kose lijepo mirišu. Kozmetičke tvrtke razumiju snagu ugodno fragmentiranog proizvoda te kako utječe na odluke potrošača o kupnji i njihovo pozitivno iskustvo korištenja proizvoda kod kuće. Svi mi volimo lijepo mirisati i zato kupujemo takve proizvode.

 

Drugi razlog zbog kojeg mirisi čine sastav poizvoda za ljepotu je taj što veliki broj kozmetičkih proizvoda sam po sebi nema ugodan miris. Prekrasan, lepršav miris pomaže prikriti sastojke proizvoda s manje ugodnim mirisom. Ali postoje sastojci i formulacijski koraci kojima se može proizvesti preparate za njegu kože bez mirisa ili neugodnog mirisa. Drugim riječima, dodavanje mirisnih komponenti u proizvode za njegu nije nužno.

 

Dodani miris također pomaže u sakrivanju neugodne arome proizvoda za njegu kože koji se pakira u staklenu ambalažu, a zadržava se predugo, posebno ako su sastojci prirodni. Takva ambalaža uzrokuje da se sastojci brže razgrade, a nakon što ju otvorite osjetljivi sastojci se izlažu zraku i bakterijama iz vašeg prsta. To naravno nije štetno za samu kremu i njenu vrijednost, ali vodi do stvaranja neugodnog mirisa.

 

 

Postoje li kreme bez mirisa?

Postoji puno biljnih ulja i ekstrakata koji imaju izuzetne blagodati za kožu te su sastavni dio proizvoda za njegu, a koji s druge strane ne sadrže nepovoljna mirisna biljna ulja i ekstrakte. Takvi blagotvorni sastojci se koriste i u proizvodima za njegu kože Pandhy’s. Posebice se to odnosi na True Delight kreme, a za koje je važno naglasiti da su to kreme – serumi jer sadrže do 90% aktivnih sastojaka i vrlo su snažne. Dok ostale komercijalne kreme u sebi sadrže najviše do 30% aktivnih sastojaka, u True Delight kremama jer riječ o organskim koncentratima vrlo visoke aktivnosti. Upravo zbog visokog udjela aktivnih tvari na samom početku korištenja mogu izazvati blagu rekaciju (lagano crvenilo) kod kože koja nije navikla na takav djelotvoran sastav.

 

“Nature & Progres” oznaka na Pandhy’s proizvodima za njegu kože potvrđuje najkvalitetniju proizvodnju i kontrolu sastojaka, a kao što smo naveli riječ je o 100% organskim proizvodima. Krema za krhku, osjetljivu i suhu kožu, zatim krema protiv bora i matirajuća krema iz linije True Delight su kreme su bez parfema i sintetičkih boja, sintetičkih konzervansa (kao što su parabeni i phenoxyethanol), bez petrokemije (kao što su parafini, silikoni, PEG-ovi,propylene glycoli), ne sadrže GMO sastojke te su bez ioniziranjem tretiranih sastojaka. Zbog toga možda nemaju ugodan miris, ali su hranjive i blagotvorne za kožu te bez štetnih učinaka.

 

Više o True Delight by Pandhy’s saznajte ovdje.