Razlika između komercijalnih i mineralnih pudera

31.10.2017

Jedan od najbitnijih proizvoda dekorativne kozmetike je puder te je veliki broj žena u konstantnoj potrazi za onim savršenim. One koje ga nađu, najčešće ga nikad ne mijenjaju.

Osim odabira prave boje, dakle da puder nije presvijetli ni pretaman, vrlo važno je odabrati onaj prave teksture kako bi se što bolje stopio s kožom. No, ovo drugo, dakle samu kvalitetu i postojanost pudera mnoge žene vrlo često zanemaruju. Tako se izbor pudera najčešće svodi na odlazak u drogeriju ili neku od trgovina s kozmetičkim preparatima i kupnju komercijalnog pudera koji najviše odgovara boji tena.

Koža ne služi samo kao zaštita tijelu od vanjskih utjecaja, ona je i odraz unutarnjeg zdravlja pa bi stoga puder trebao pomoći, a ne odmoći u stvaranju što boljeg odraza. Stoga je pri odluci o tome koji puder ćete kupiti je iznimno važno uzeti u obzir strukturu kože, ali i istražiti koje su inovacije u području dekorativne kozmetike. Jedna od inovacija je svakako minerali make-up, koji se za sada u manjem obujmu plasira na policama trgovina. Kako bi vas upoznali s posebnošću mineralnog make-upa, odlučili smo ukratko navesti razlike klasičnih i mineralnih pudera.

Komercijalni puderi su osmišljeni kako bi prikrili nedostatke

Ono što je osnovni zadatak pudera je da prekrije nedostatke na koži lica, a da se pri tome dobije dojam prirodnog izgleda i stapanja s kožom, bez da još jače ističe bore i ostale nedostatke. Stoga bi se puder trebao birati prema tipu kože. Ipak, vrlo je teško pronaći puder koji će po svom sastavu biti prilagođen različitim tipovima i stanjima kože. Pri njihovom kreiranju, proizvođači se uglavnom vode idejom kako osmisliti puder koji će najbolje prikriti nedostatke na svim tipovima kože. Ovisno o tome razvijeni su polumatirani ili matirani puderi, puderi u kamenu, tekući puderi, puderi u prahu i druge vrste. Isto tako, kod mnogih od njih nije ugrađena UV-A i UV-B zaštita, a minimalna zaštita (SPF 20) od štetnog sunčevog zračenja je poželjna tijekom cijele godine, naročito kod osjetljive kože.

UV, puder, zaštita od sunca

 

Još jedan od nedostataka mnogih komercijalnih pudera je taj što zatvaraju pore te tako otežavaju koži da diše, a svi znamo da je puder na našem licu tijekom cijelog dana. Pore su zapravo mikroskopski otvori na koži koji omogućuju hlađenje kože putem znoja. Kroz njih se izbacuje sebum na površinu kože i one su mehanizam kojim organizam regulira vlažnost i temperaturu kože. Ako su pore tijekom cijelog dana zatvorene, cijeli proces se ne odvija kako treba te je moguća pojava različitih upalnih stanja i kožnih problema.

U kakvom obliku treba biti mineralni puder

Upravo zbog svog sastava koji ne utječe na zatvaranje pora, mineralni puderi su jedna od vodećih inovacija u dekorativnoj kozmetici. Pravi mineralni puder ne smije biti u formi tekućeg pudera ili u nekom drugom obliku, već isključivo u prahu. Ako nije u prahu, tada se ni ne može nazvati mineralnim puderom. Nažalost, vrlo često mineralni puderi, pa čak i oni skupocjeni, sadrže štetne sastojke kao što su talk, gluten, silikoni, konzervansi, parfemi, bismut oksiklorid i borijev nitrid. Riječ je o sastojcima koji mogu izazvati crvenilo i alergijske reakcije ili proširuju pore. Mineralni puder trebali bi se proizvoditi isključivo od prirodnih pigmenata i pružati dobru prekrivenost, ali istovremeno omogućiti koži da diše.

 

puder, mineralni puder, puderi, najbolji puder

 

Pravi organski mineralni puder

Svaki sastojak Pandhy’s mineralnog pudera je antialergen i može se upotrebljavati za sve tipove kože i teksture. Puderi su bez konzervansa, talka i parfema. Kožu štite od pojave fotopigmentacija, akni i stvaranja bora. Sadrži isključivo prirodne pigmente koji se dobivaju iz minerala kao što je mica. Riječ je o pigmentu dobivenom iz kore zemlje, a koji znanstveno dokazano liječi akne i kuperoze na koži. Osim toga, dvije glavne komponente Pandhy’s mineralnog pudera su titan-dioksid i cink-oksid. Zinc-oxide je prirodna mineralna tvar, netopiva u vodi, ima učinak sušenja, ne nadražuje kožu, ima blagi adstrigentni i lift efekt na epitel te izvrsna svojstva u prekrivanju.

 

U kozmetici se zinc-oxide upotrebljava:

Kao bazični praškasti sastojak kod seboreičnih koža.

Poboljšava antiseptična svojstva u medicinskim kremama.

U proizvodima za obnavljanje i pročišćavanje kože.

Kao sastojak za zubni prašak i paste.

Kao pomoćno sredstvo u pastama i maskama.

Kao pigment mineralnog porijekla takozvani ne organski pigment koristi se i kao matirajuće

pomoćno sredstvo (prašci, gel, kreme).

 

Titan-dioxide je bijeli prah, malo grublje teksture na dodir, vrlo je otporan na toplinu i svjetlost. Neutralan je za kožu i nema reakcije kada dođe u dodir sa sekretima kože. Ima izvrsna svojstva kod prekrivanja i upijanja te efekt blagog sušenja.

 

U kozmetici se titan-dioxide upotrebljava:

Često kao komponenta u prahu u kompaktnim i tekućim puderima.

Osigurava pastelne boje u ruževima.

Može se koristiti kao posvjetljivač za boje pudera i boja za lice.

Koristi se i kao matirajuće pomoćno sredstvo u kremama.

Koristi se u proizvodnji gelova koji nisu transparentni.

Također se koristi kao fizička UV zaštita.

 

Osim što sadrži prirodne sastojke, Pandhy’s mineralni puder je dugotrajan i ne ostavlja mrlje, u potpunosti se stapa s kožom te pruža zaštitu od štetnih utjecaja iz okoliša kao što su UV zrake. Uz to, kod suhe kože ga je moguće kombinirati s tonikom i kremom te tada postaje tekući puder, ali opet bez štetnih sastojaka.