Suha i dehidrirana koža – koja je razlika i kako ju tretirati

24.09.2020

Suha i dehidrirana koža se često spominju, ali definitivno postoji razlika između ta dva tipa i stanja kožeSuha koža je tip kože koji je uzrokovan nedostatkom prirodnih ulja (sebuma). Lojne žlijezde ne proizvode dovoljno prirodnih ulja te zbog toga dolazi do suhoće na površini kože. Dehidrirana koža je stanje kože u kojem koži nedostaje vode.

 

Što uzrokuje suhu i dehidriranu kožu?

 

Uzrok suhe kože mogu biti različita zdravstvena stanja te često problemi s hormonima. Vanjski utjecaj na pojavu suhe kože se najčešće odnosi na kozmetiku koju koristimo, na primjer upotreba proizvoda koji sadrže alkohol, mirise i adstringense. Određeni lijekovi također mogu uzrokovati suhoću kože. Javlja se osjećaj zategnutosti, hrapava koža, pa čak i perutanje. Suha koža zbog toga može izgledati kao da se ljušti, s pojavom crvenila i iritacija.

 

Napomena: Psorijaza i ekcemi nisu isto što i suhi tip kože te će im trebati drugačiji tretman u odnosu na suhu koži.

 

Dehidrirana koža, prema definiciji, predstavlja kožu koja gubi više vode nego što je dobiva. To bi jednostavno mogla značiti da ne pijete dovoljno vode; s time da treba imati na da voda prije nego što dođe do kože uvijek prije opskrbljuje unutarnje organe. Metabolički i genetski čimbenici, ali i klimatizacija, upotreba određenih proizvoda koji sadrže alkohol i vremenski uvjeti kao što su jako sunce i sl., mogu dodatno pospješiti dehidraciju kože, isto kao i starenje. Dehidrirana koža vodi do pojave simptoma kao što su svrbež, podočnjaci, tanke linije i površinske bore.

 

Kako tretirati suhu i dehidriranu kožu?

 

Umjesto da koristite proizvode koji samo privremeno i površinski hidratiziraju kožu ili sprječavaju isparavanje vode, najbolja hidratacija je ona iznutra. Proizvodi koji pomažu koži da stvori prirodne zaštitne barijere bit će mnogo učinkovitiji. Korištenje hijalurona je itekako korisno onima koji imaju suhu ili dehidriranu kožu. Pomaže ublažavanju suhoće kože i zaglađivanju sitnih nepravilnih linija.

 

Piling je jako važan za suhu kožu jer će ukloniti mrtve stanice kože i omogućiti da se proizvodi koje koristite puno bolje apsorbiraju dubinski u kožu, umjesto da djeluju samo na površinski sloj kože. Osim klasičnog pilinga, a za koji vam možemo preporučiti Pandhy’s enzimatski piling jer nježno čisti kožu te pritom smiruje crvenilo, hidratizira i regulira suhoću, dobar izbor je i neki od preparata s voćnim i mliječnim kiselinama.

 

Enzimatski piling 2 u 1 za suhu i osjetljivu kožu

 

Kao što smo već spomenuli, za njegu dehidrirane kože preporučujemo upotrebu proizvoda sa sastojcima poput hijaluronske kiseline jer ona u vodi zadržava preko 1000 puta veću težinu. Dobar je svakako biljni hijaluron koji dubinski hidratizira kožu i smanjuje bore. Pandhy’s Multi mol Hya gel vlaži sve slojeve kože zbog tri vrste biljnog hijalurona koje su različitih veličina molekula. Sadrži i novu vrstu biljnog hijalurona Crosspolymer koji postupno otpušta hijaluronsku kiselinu kroz cijeli dan.

 

Multi mol Hyaluron ampule