Urasle dlačice – zašto nastaju i kako ih se riješiti

23.06.2020

Urasle dlačice su česta pojava nakon depilacije ili brijanja, a urastanje dlake se dogodi kada ona izbija natrag u kožu, umjesto na površinu. Ponekad se urasle dlačice javljaju bez obzira na to jesmo li prethodno radili uklanjanje brijanjem/depilacijom ili ne. Kada se pojavi urasla dlaka, možete primijetiti male okrugle izbočine nazvane papule ili male izbočine pune gnoja koje se nazivaju pustule. U nekim slučajevima koža oko urasle dlake može postati tamnija, odnosno doći do hiperpigmentacije.

 

Također možete osjetiti bol ili svrbež oko područja urasle dlake. Kod nekih osoba postoji veća mogućnosti urastanja dlačica, a najčešće je riječ o onima koji imaju gušće, kovrčave dlake.  Isto tako, urasle dlačice na bikini zoni i na preponama su puno češće jer su grublje od onih na glavi ili ostatku tijela.

 

Što uzrokuje urastanje dlačica?

Kada uklonimo dlačice, one će s vremenom ponovno izrasti. Ovisno o tome jesmo li dlačice brijali, uklanjali voskom ili šećernom pastom, trebat će kraći ili duži period kako bi dlačice izbile van, a većina njih će izaći na površinu kože. No, može se dogoditi da dlačica krene rasti pod pogrešnim kutom te neće moći izbiti na površinu kože. To je često slučaj nakon brijanja jer se u tom slučaju dlačica puno češće uvija ili krene rasti postrance prema folikulu dlačice. Kada se to dogodi, koža reagira kao da je riječ o stranom predmetu pa se javljaju simptomi poput svrbeža, crvenila, oticanja i u određenim slučajevima se čak javlja bol.

 

Kako se riješiti urasle dlačice?

U većini slučajeva će urasla dlačica s vremenom sama izaći na površinu. Nakon toga će se povući crvenilo ili hiperpigmentacija. Ako dlačica duže vrijeme ne krene ponovno rasti izvan kože, preporuka je da krenete sa sljedećim koracima kako bi se riješili urasle dlačice:

 

  • Nanesite na kožu kremu protiv akni te kroz par sati ili sljedeći dan stavite čisto, organsko eterično ulje čajevca jer je ono ima protuupalna i antibakterijska svojstva. Prije nego što čajevac nanesete na kožu, razrijedite ga u maslinovom ili bademovom ulju. Postupak ponavljate par dana dok ne dođe do poboljšanja.
  • Na mjestu gdje je urasla dlačica stavite tople komprese. Nakon par minuta vlažnom krpom ili mekom četkicom za zube možete trljati te kružnim pokretima odraditi masažu na tom dijelu kože.
  • Nakon što dlačica izbije na površinu kože lagano je povucite sterilnim pincetom ili iglom. No, nikako nemojte s iglom probijati kožu jer to može uzrokovati infekciju. Nemojte ničime tretirati to područje dok koža ne zacijeli.
  • Također je preporuka da neko vrijeme ne uklanjate dlačice na tom području, a osobito ne brijanjem jer će upotreba žileta pogoršati stanje na tom osjetljivom području.
  • Možete odraditi piling kože oko urasle dlačice kako bi potaknuli mikrocirkulaciju te pripomogli izbijanju dlačice na površinu kože te spriječili daljnje urastanje.
  • Ako dlačica na kraju ne izbije na površinu ili ponovno javi isti problem, a posebno kod težih oblika uraslih dlaka i folikulitisa, možete potražiti savjet liječnika.

 

Kako spriječiti urasle dlačice?

Bez obzira javljaju li vam se urasle dlačice na bikini zoni, nogama ili urasle dlačice na preponama, bolje ih je spriječiti nego liječiti. Za početak, potrebna je dobra higijena i hidracija kože prije i nakon svake depilacije. Poželjno je koristiti ulja za tijelo ili kreme za tijelo s s voćnim kiselinama (AHA) ili  salicilnom kiselinom. Nakon depilacije ili brijanja vrlo učinkovit je i ACV losion koji sadrži jabučnu i mliječnu kiselinuIma izrazito snažan antiseptički i antibiotski učinak. Uz to ima i “adstringentno djelovanje” koje je vrlo korisno upravo nakon depilacije i čišćenja lica, te onemogućuje razvoj bakterija dok istovremeno hladi i umiruje kožu

 

Pandhy’s ACV losion – protiv uraslih dlačica i mrlja na koži

 

Ako dlačice brijete, nikada ih nemojte brijati bez sredstva za brijanje na kožu, a za to možete upotrijebiti kremu, sapun ili gel – u dovoljnoj količini. Isto tako, nemojte pritiskati britvicu sasvim uz kožu. Važno je brijati ili depilirati u smjeru rasta dlake, a ne u suprotnom smjeru, odnosno ne izbrijavati. Depilacija šećernom pastom u kozmetičkom salonu ili kod kuće ima niz prednost, a jedna od njih je ta da se dlačice uklanjaju u smjeru njenog rasta te su manje mogućnosti urastanja.

 

Na linku saznajte u kojim referentnim salonima nude uslugu depilacije najboljom šećernom pastom na tržištu.

 

Dobro je ponoviti i važnost pilinga koji će ukloniti mrtve stanice kože i tako olakšati dlačici da izbije van na površinu. Osim kupovnih sredstava za piling, možete i kod kuće napraviti smjesu za piling – od primjerice šećera i maslinovog ili bademovog ulja. Preporučuje se i korištenje kozmetičkih pripravaka s protuupalnim i umirujućim djelovanjem neposredno nakon depilacije. Jedan od takvih preparata je Miraculum ulje, obogaćeno prirodnim sastojcima ulja čajevca i lavande.

 

Pandhy’s Miraculum ulje