Što uzrokuje akne i kako ih možete spriječiti?

07.08.2019

Akne su zapravo uobičajena bolest folikula ili korijena dlaka na licu (ili prsima, leđima ili drugim pogođenim dijelovima tijela). Ne postoji jedan uzrok;  stoga ne postoji univerzalno rješenje. Akne mogu biti prisutne u različitim oblicima.

 

Tajni život akne ili prištića

Razvoj prištića počinje oko 2-3 tjedna prije nego se pojavi na površini kože, a nastaje u pori.

akne, prištići, bubuljice, lice

Najčešći uzroci pojave prištića

Jedan od najčešćih uzroka pojave akne je količina sebuma koju vaša koža proizvodi, a na nju utječe hormonska ravnoteža, koja se često mijenja – osobito kod žena. Svaki od čimbenika može se dramatično razlikovati između pojedinaca i ne možete ih kontrolirati, ali bitno je da ih prepoznate kako biste mogli naći najučinkovitije rješenje.

 

Genetika

Mnogi stručnjaci se slažu da postoji nasljedna komponenta akni. Genetika može imati veliku ulogu i sudjelovati u razvoju i širenju akni.

 

Hormoni

Hormoni su najveći uzročnici pojave akni! Za većinu ljudi, problemi s kožom počinju u pubertetu, kada tijelo počinje proizvoditi hormone koji se nazivaju androgeni. Ovi hormoni uzrokuju povećanje lojnica što je prirodni dio tjelesnog razvoja. Androgeni su također odgovorni za izbijanja akni tijekom trudnoće.

 

Dodatni sebum

Kada se lojne žlijezde stimuliraju pomoću androgena, on proizvodi dodatni sebum (ulje). Ovaj proces je normalan, ali prisutnost dodatnog sebuma u folikulu povećava šanse začepljenja pora koji može uzrokovati prištiće.

 

Izlučivanje folikula

Mrtve stanice kože unutar folikula obično postupno prolaze i izbacuju se na kožu površinski. Kod osoba s preaktivnim žlijezdama lojnicama – uključujući gotovo sve osobe tijekom puberteta – te se stanice brže razviju.

 

Bakterije

Bakterije se nalaze kod svih tipova kože, što je dio prirodnog sustava održavanja sebuma kože.

 

Upala

Kada vaše tijelo dođe u kontakt s neželjenim bakterijama, šalje vojsku bijelih krvnih stanica za napad na uljeze. Taj se proces naziva kemotaksija, odnosno upalni odgovor. Ovaj proces je ono što čini prištiće crvenima, otečenima i bolnima, a drugačiji je za svakoga.

 

kokosovo ulje za akne

Kako spriječiti pojavu akni?

Šminku nanosite čistim kistovima

Četkice, spužve, kistovi i vate trebaju se redovito čistiti. Koristite li se pri nanošenju šminke prstima, služite se isključivo jagodicama.

Pravilno čistite lice

Čišćenje lica ovisi o terapijskoj slici, odnosno tipu kože. Primjerice, masnoća u predjelu T-zone, nosa i brade upućuje na masni tip, a ljuštenje na suhi. Prečesto pranje, kao i upotreba klasičnih sapuna te drugih agresivnih čistača isušit će kožu te pogoršati ten.

 

Pročitajte naš Cjeloviti vodič za čišćenje lica, ovisno o tipu kože.

Birajte prozračan make-up i organsku kozmetiku

Puder u prahu i ostala ‘teška’ šminka začepljuje bore i može izazvati problem s aknama. Stoga birajte kozmetiku bez štetnih sastojaka, parabena, naftnih derivata i sl. Primjerice, mineralni puder Pandhy’s ne začepljuje pore, prirodnog je sastava pa balgotvorno utječe na akne i ostale pobleme.

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Važno je znati! Štetni sastojci u make-up proizvodima – 1. dio.

Važno je znati! Štetni sastojci u make-up proizvodima – 2. dio.

 

Ujedno pogledajte kako se mineralni puder Pandhy’s nanosi na aknoznu kožu: