Savjeti za probleme na koži lica izazvane nošenjem maske

23.07.2020

Nekima nošenje maski za lice ne predstavlja problem, drugi ju moraju nositi gotovo cijeli dan. Maske su važne u smanjenju širenja koronavirusa, ali mogu izazvati probleme s kožom. Nakon dužeg nošenja maske, na koži lica i to posebno na području oko nosa, usta i na bradi mogu se pojaviti promjene poput sitnih prištića, crvenila, osipa, svrbeža i ljuštenja kože. Osim vlage, dodatni problem su ljetne vrućine.

 

Poželjno je najmanje dva puta dnevno čistiti kožu lica, pravilno vlažiti lice te po mogućnosti češće raditi piling.

 

Pročitaj cjeloviti vodič za čišćenje lica i skidanje šminke

 

Par važnih koraka za smanjenje problema na koži lica izazvane nošenjem maske

 

Prilikom pranja lica koristite blago sredstvo za čišćenje bez mirisa i obavezno nakon toga nanesite hidratantno sredstvo koje osigurava zaštitni sloj i time može smanjiti suhoću kože. Koristite lagane kreme te po mogućnosti one koje sadrže hijaluron i prirodne sastojke.

 

Nemojte stavljati šminku kada nosite masku. Puder ispod maske će vjerojatnije začepiti pore i dovesti do pojave prištića. Ako je šminka potrebna, koristite samo proizvode s oznakom “nemededogeni” ili “bez ulja”. Izbjegavajte isprobavanje novih proizvoda za njegu koji mogu nadražiti kožu.

 

Nošenje maske čak i kratko vrijeme može izazvati probleme na koži jer ona jednostavno ne diše, a zrak koji izdišemo sadrži ugljikov dioksid. Da biste smanjili probleme s kožom, izbjegavajte kemijski piling ili lokalno apliciranje retinoida (retinol). Retinoidi mogu nadražiti kožu.

 

 

Savjet stručnjaka za njegu lica

 

Sanja Došen iz Sanja Beauty Room  kaže kako se puno boljim pokazalo nošenje pamučne maske u odnosu na jednokratnu. Kaže kako i sama ima tri platnene te ih mijenja kroz dan dok radi u svom kozmetičkom salonu. Ne nosi puder, a klijenticama savjetuje enzimatski piling za osjetljivu kožu kao dnevni čistač i laganu hidratantnu kremu, a tonik od ruže bio bi super za prebrisati lice tijekom dana.

 

Pandhy’s tonik je na bazi cvijetne vode te učinkovito uklanja šminku i nečistoće, bez narušavanja osjetljive ravnoteže hidrolipidnog sloja kože lica. Riječ je o hipoalergenom čistaću koji daje osjećaj svježine te slatki voćni miris badema i marcipana.

 

Tonik od ruže i Hamamelisa

 

Ovdje bi dodali kako se odličim pokazala i Pandhy’sova ružina vodica koju možete staviti u torbicu i koristiti za osvježavanje, vlaženje i umirivanje kože. Kod masne i kože sklone aknama ima protuupalno i dezinfekcijsko djelovanje. Obnavlja pH vrijednost intenzivnom hidratacijom naše kože. Sadrži vodu, ekstrakt Rose Damascene i mali postotak alkohola.

 

Ružina vodica – za njegu suhe, osjetljive i zrele kože