Što u zimi ne smijemo zanemariti kod njege kože

12.01.2020

U zimsko vrijeme koža postaje suha, bez sjaja i osjetljivija, a uglavnom zbog pada razine vlage te zraka koji postaje hladan vani i suh u zatvorenom. Zbog suhog zraka, naša koža također puno brže gubi vlagu. Kako bismo hidratizirale kožu i omogućili joj dubinsku vlažnost, često posežemo za hidratantnim kremama u drogerijama. Međutim, pritom zanemarujemo činjenicu da takve kreme najčešće imaju trenutni učinak. Pogledajmo njihov sastav.

 

Kakav je sastav klasičnih hidratantnih krema

 

Okluzivni sastojci su masne tvari koje su najzastupljenije u hidratantnim kremama. One sprječavaju gubitak vode stvarajući barijeru na površini kože. Zadržavaju vodu u koži i na taj način poboljšavaju hidrataciju kože. Među okluzivnim sastojcima koji se najčešće koriste su petrolatum, lanolin, mineralno ulje, pčelinji vosak i derivati silikona dimetikon i ciklometikon. Ako na naljepnici proizvoda piše ‘bez ulja’, to znači da ne sadržava petrolatum, mineralna i biljna ulja.

 

Ono zbog čega koža postaje glatka i svilenkasta nakon nanošenja kreme i što stvara trenutni učinak su emolijenati u kremi. Emolijenti popunjavaju prostor između mrtvih stanica kože smanjujući njezino trenje i čineći njezinu površinu glađom. Među emolijentima koji se najčešće koriste su jojobino ulje, suncokretovo ulje i palmino ulje.

 

Humektanti su pak spojevi koji, poput malih spužvi, privlače vodu iz dermisa i donjeg sloja epidermisa kako bi navlažili gornji ili vanjski sloj epidermisa. Kad je vlažnost iznad 70 posto, dakle kada je toplije i vlažnost zraka veća, humektanti mogu privlačiti vodu iz okruženja, hidratizirajući kožu izvana prema unutra. Među najčešćim humektantima su glicerin, hijaluronska kiselina, natrijev laktat, urea i med.

 

Ulja imaju važnu ulogu u hidrataciji kože zimi

 

Možda mislite da će korištenje ulja za njegu kože lica učiniti vašu kožu masnom, ali ju neće hidratizirati. Za početak, ulje koje naneste na kožu će dovesti do stezanja pora i smanjiti izlučivanje sebuma (masnoće koju koža izlučuje). Prijedlog je da ulje nanosite na kraju, nakon hidratantne kreme. Ako koristite hidratantnu kremu za masnu kožu, ona je obično laganija, pa je potrebno da se njeni sastojci prvo upiju u kožu. Zatim možete dodati zaštitni sloj ulja kako bi dodatno hidratizirali kožu.

 

Naš prijedlog je Remedy ulje koje najbolje štiti kožu lica od hladnog vjetra te dubinski hrani ispucalu kožu. Sadrži čak šest hranjivih ulja, a bazno ulje od koštica marelice obnavlja hidrolipidni sloj te štiti kožu od vanjskih utjecaja i ujedno usporava starenje kože. Primjenjujemo se kod svih kožnih stanja gdje je potrebno primijeniti dubinsku regeneraciju kože.

 

Spomenut ćemo i Nutrissima ulje koje je nešto bogatije od Remedy ulja te intenzivno hrani umornu kožu. Baza ove mješavine ulja čini ulje dobiveno iz klica pšenice koje je bogat izvor vitamina E i drugih esencijalnih ulja te minerala te kad se upotrebljava lokalno. Potiče metabolizam stanica i cirkulaciju.

 

Oba ulja se za još bolju hidrataciju mogu miješati Pandhy’s Lyli kremom, a koja dubinski hidratizira i omekšava kožu te ujedno djeluje kao blagi kemijski peeling. Sadrži mliječnu kiselinu, glicerin i anis.

 

Birajte čistače koji ne isušuju kožu

 

Odabrati pravi preparat za čišćenje lica je veliki izazov, naročito u zimskim mjescima. Savjet je da odaberete onaj koji će biti nježan prema vašoj koži, hidratizirati je, a opet učinkovito ukloniti nečistoće i masni sloj. Tu su dobar izbor tonici i čistaći s pažljivo biranim sastojcima. Pjena za lice također odlično čisti sve nečistoće, šminku i toksine, a ujedno je blaga za kožu. Primjerice, Pandhy’s Sigma Line pjena ne sadrži tenzide i prirodnog je sastava.

 

Micelarna voda se često spominje kao dobro sredstvo za njegu lica i čišćenje. Ono što micelarnu vodu izdvaja od drugih pjenušavih preparata za čišćenje lica je to što se njene molekule tenzida (surfaktanti) udružuju u micele i tako zarobljuju manje količina masnoće u svom središtu, pa su se zato naročito dobro pokazale čišćenju kože od viška sebuma. No, micelarne vode mogu dodatno isušiti kožu.

 

Cjeloviti vodič za čišćenje lica i skidanje šminke

 

* Podaci o sastavu hidratantnih krema su iz knjige ‘Život bez šećera’, autorica Brooke Alpert i Patricije Farris u izdanju Mozaik knjige.