Kiseline u kozmetici za njegu lica – sve što trebate znati o njima

13.03.2019

Kiseline su u posljednih nekoliko godina postale sastavnim dijelom kozmetičkih proizvoda i ključnima u mnogim tretmanima ljepote. Na prvu pojam kiseline u njezi kože može zvučati čudno, no nije ako znamo da ljudska koža proizvodi oko milijun stanica u 40 minuta. To znači da proizvodi oko 36 milijuna stanica dnevno, a na te procese djeluju upravo i kiseline.

 

Njihova kozmetička svojstva poznata su tisućljećima – Kleopatra je svoje tijelo njegovala mliječnim kupkama, Polinezijke su omekšavale kožu pripravcima od šećerne trstike i voćnih sokova, a francuske dvorkinje za glatku kožu bez mrlja, na lice su stavljale vinske obloge. Krajem 19.st njemački dermatolog P.G.Unna je opisao salicilnu i TCA kiselinu te fenol u tretmanima akni i ožiljaka.

 

Upravo se AHA I BHA kiseline već se godinama upotrebljavaju u dermatologiji za odstranjivanje bradavica, tretiranje različitih vrsta keratoze, psorijaze, za liječenje kože s aknama i još mnogo toga. Stoga vam donosimo mali vodič o kiselinama i njihovoj primjeni u njezi tijela, a koji je pripremila Mira Ćurko iz AROMA SPA Poreč – beauty & wellness studio.

AHA kiselina za njegu lica

AHA kiseline su u potpunosti prirodne kiseline, bez toksina. Najpoznatije su: glikolna, limunska, grožđana, jabučna i mliječna. Ove kiseline vrlo učinkovito djeluju na različite nedostatke na koži stoga su postale neizostavne u kozmetičkim i dermatološkim tretmanima. Stupanj njihove učinkovitosti ovisi o sastavu kiseline, koncentraciji te pH vrijednosti proizvoda. U prirodnim preparatima za kućnu upotrebu, koncentracija kiselina je do 10 posto.

 

AHA kiseline (alfa hidroksi kiselinepomažu da se koža riješi odumrlih stanica i time potiču obnovu kože. Najveća primjena ovih kiselina je u tretiranju problematične kože sklone prištićima i aknama, hiperpigmentacijskih pjega, kao i kod zrelije kože u prevenciji starenja i ostalih kožnih nepravilnosti.

 

Glavne karakteristike AHA kiseline (alfa-hidroksi kiseline)
– u potpunosti prirodne kiseline, bez toksina
– djeluju na površini kože
– najpoznatije AHA su: glikolna, limunska, grožđana, jabučna i mliječna
– (hidrofilne su i tope se isključivo u vodi te ne prodiru kroz sebum kože, nego prolaze samo u područja stanica s vodom)
– (AHA za kućnu njegu se koriste 15-20 puta za redom za obnovu suhe i normalne kože, te pomlađivanje i depigmentaciju svih tipova kože)

 

VAŽNA NAPOMENA: Obavezno svakodnevno kožu treba dodatno zaštititi korištenjem krema za sunce s odgovarajućim zaštitnim faktorom koje blokiraju UVA i UVB zrake kako bi spriječili pojavu flekica. Prošle godine Pandhy’s je predstvio SunDuo kremu, a koja ima poseban dozator te možete sami dozirati SPF faktor. Više pročitajte ovdje.

 

BHA kiselina za njegu lica

Beta hidroksilna kiselina pomaže pri uklanjanju mrtvih stanica s površinskog sloja kože, čisti začepljene pore te djeluje antiseptički i umanjuje upalne procese. Stoga je idealni sastojak za njegu masne kože, kao i one sklone aknama. I ovu kiselinu možete pronaći u proizvodima za čišćenje lica, a posebno onima koji su namijenjeni tretiranju akni, ali i maskama i kremama.

 

Glavne karatkeristike BHA kiseline (beta-hidroksi kiseline)
– salicilna kiselina je jedina BHA
– djeluje protuupalno i prodiru dublje u kožu
– BHA imaju svojstvo samoneutralizacije 2min nakon nanošenja
– topive su isključivo u ulju i zato se koriste kod masnih koža za otapanje sebuma kože čime prodiru duboko u pore i idealne su za osobe koje imaju neravnu strukturu kože

 

PHA kiselina za njegu lica

Glukonolakton ili polihidroksilna kiselina efikasno riješava problem fotoštećene kože u kojoj je abnormalna pojava solarne elastoze potisnula izvanstanični matriks bogat kolagenom. Za aktiviranje solarne elastoze odgovorni su upravo slobodni radikali čije je djelovanje moguće poništiti jedino primjenom kompleksa antioksidansa i eksfolijanata koji stimuliraju staničnu obnovu.

 

Polihidroksilna kiselina ili PHA je bliski srodnik AHA ili alfa hidroksilne kiseline (glikolne i mliječne kiseline), no među njima postoje razlika u učinkovitosti eksfolijacije i razini fotosenzitizacije kože zbog kojih je njihovo kombiniranje u proizvodu optimalno. Iako djeluju kao vrlo blagi eksfolijant, za razliku od AHA kiselina koje taj posao obavljaju puno bolje, PHA na kožu djeluje fotoprotektivno čime se reducira fotosenzitizirajući efekt AHA kiselina na kožu.

 

Glavne karakteristike PHA kiseline  (polihidroksilne kiseline)
– djeluju sporije nego AHA, ali samo na površini kože
– PHA su blaža alternativa AHA kiselina za one sa iznimno osjetljivom i hipersenzibilnom kožom

 

Što smo stariji, obnova stanica kože traje duže

Za svaki tip i stanje kože u ponudi postoje odgovarajuće kiseline te je izuzetno važno znati odabrati one prave za sebe. Također važno je znati da starenjem, obnova stanica kože, koja utječe na strukturu i izgled kože, traje sve duže:
🔸 od 30-40te godine traje cca 28–45 dana
🔸 od 40-50te godine cca 45–60 dana
🔸 a od 50-60te godine cca 60–90 dana

 

Pogodnosti COSMIX AHA seruma i način korištenja

aha kiseline, kiseline za lice, njega lica

AHA i BHA kiseline omogućuju višeslojni piling, čime poboljšavaju mnoga biomehanička svojstva kože i pri tom aktiviraju fiziološke prirodne procese u koži koji se s godinama smanjuju…i ono najvažnije pritom omogućuju lakše, brže i dublje prodiranje proizvoda koji se nanose u okviru daljnje njege. Inače AHA proizvode razlikujemo po postocima i načinu upotrebe. U profesionalnim beauty tretmanima koriste se veći postoci. SAVJET je svakako izbjegavati kure ljeti! za kućnu njegu se koriste manji postoci, uz uvijek i obavezno korištenje adekvatne SPF (UVA i UVB) zaštite na licu tijekom dana.

 

COSMIX AHA serum spada u blage ali učinkovite kemijske pilinge, bogat je voćnim kiselinama koje zaglađuju bore, dubinski regenerira kožu, potiče stvaranje kolagena, ujednačava ten, hidratizira, njeguje, a rezultat se stvarno vidi odmah nakon prvog korištenj. Nakon nekoliko aplikacija, rezultat je sve bolji.  COSMIX AHA serum je namijenjen za kućnu njegu i koristi se 5-10 kapi, u početku jednom tjedno, navečer, dok se koža ne navikne na njega, do najviše tri puta tjedno ovisno naravno o stanju lica. Kad se serum upije, nastavlja se sa odgovarajućom njegom (esencijama, serumima, kremama) za lice.

 

Redoslijed kućne njege navečer kada koristimo aktivne proizvode kao što je ovaj AHA serum:

1. Prvo radimo ČIŠĆENJE LICA. Zatim, stavljate li na lice neku od AHA kiselina za kućnu njegu, lice dobro OSUŠITE od vode i isperite ostatke lužnatog sapuna ili proizvoda za čišćenje lica. U suprotnom umanjujemo učinak ovog aktivnog proizvoda pa postupak nema više nekog smisla.

 

2. AKTIVNICA: Utapkamo 5-10 kapi COSMIX AHA seruma na čelo, bradu, nos (izbjegavati područje oko očiju) i pričekamo da se upije. Preporuka je da AHA serum stavljamo jedan do tri puta tjedno.

 

3. TONEROM nježno uklanjamo ostatke aktivnica kao što je u ovom slučaju AHA (i to bi bila najkonkretnija funkcija tonera u njezi lica). Zatim tonerom, koji uravnotežuje Ph kože, blago hidratizira i omekšava, pripremamo kožu za daljnu njegu.

 

*Predlažem umjesto tonera (po želji) upotrebu bilo koje vodenaste esencije, koju utapkavamo na lice rukama, a ne blazinicom.

 

4. Slijedi moj omiljeni dio, HIDRACIJA. Naravno možete koristiti jedan ili možda dva proizvoda, koji vam najviše odgovaraju. Nema fiksnog pravila, ali moj izbor je ovim redom:
– cvjetna vodica Pandhy’s
– vodenasta esencija
– ampula
– Pandhy’s Hya Mol (hidratantni) serum ili emulzija po želji

 

5. Na kraju stavljamo odgovarajuću KREMU za lice i za područje oko očiju.

 

VAŽNE NAPOMENE ZA KRAJ:

• Za vrijeme upotrebe AHA kiselina svakako pripazite na ‘sudaranje sastojaka’ pa svakako izbjegavajte istovremeno koristiti proizvode sa VITAMINOM C… ili mix AHA kiseline i retinol tijekom dana bez UV zaštite
• Nakon mehaničkog čišćenja lica bilo bi dobro napraviti pauzu barem tri dana prije upotrebe AHA proizvoda.
• Za vrijeme korištenja svih AHA, BHA, PHA proizvoda izbjegavati sunčanje, solarije i obavezno staviti odgovarajuću kremu za sunce sa SPF 30+ (uz obaveznu UVA i UVB zaštitu)

 

Vidljivi rezultati, uz pravilnu njegu lica, nastupaju u kratkom vremenu. ❤️

Mira – beauty & wellness terapeut
AROMA SPA POREČ